Naujienos
DAR DIDESNĖ VARTOTOJŲ APSAUGA

Seimas 2015 m. lapkričio 26 d. įstatymu Nr. XII-2083 pakeitė Vartotojų teisių apsaugos įstatymą, siekdamas sudaryti palankias ir aiškias sąlygas vartojimo ginčų (t. y. ginčų, kylančių tarp vartotojų ir pardavėjų ar paslaugų teikėjų) sprendimui ne teismo tvarka, skatinant taikų ginčų išsprendimą ir užtikrinant aukšto lygio vartotojų apsaugą. Visuotinai pripažįstama, kad neteisminis (alternatyvus) vartojimo ginčų sprendimas yra paprastesnis, efektyvesnis, greitesnis ir pigesnis ginčų sprendimo būdas nei teisminis ginčų sprendimas.


2016 m. sausio 28 d. generalinio direktoriaus įsakymu Nr. TK-14 buvo patvirtinta UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ vartojimo ginčų nagrinėjimo tvarka. Pagal kurią, vartotojas, manantis, kad paslaugų teikėjas pažeidė jo teises ar teisėtus interesus, susijusius su vartojimo sutartimi, privalo raštu kreiptis į paslaugų teikėją ir nurodyti savo reikalavimus, išskyrus atvejus, kai vartotojas tiesiogiai kreipiasi į teismą. Tai vartotojas turi padaryti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo tos dienos, kurią sužinojo apie savo teisių ar teisėtų interesų pažeidimą. Paslaugų teikėjas privalės neatlygintinai išnagrinėti vartotojo kreipimąsi ir, kai nesutiks su vartotojo reikalavimais, privalės ne vėliau kaip per 14 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos pateikti vartotojui išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais. Kai paslaugų teikėjas netenkins vartotojo reikalavimų arba juos tenkina iš dalies, paslaugų teikėjo atsakyme turės būti pateikta informacija apie vartojimo ginčų neteisminio sprendimo subjektą, kompetentingą spręsti vartojimo ginčą.


Pagal priimtus pakeitimus, vartojimo ginčus ne teismo tvarka nagrinės šios institucijos pagal joms priskirtas sritis:


Ryšių reguliavimo tarnyba – ginčus dėl elektroninių ryšių ir pašto paslaugų,

Lietuvos bankas – ginčus dėl finansinių paslaugų,

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ir Valstybinė energetikos inspekcija prie Energetikos ministerijos – energetikos srities ginčus,

Lietuvos advokatūros advokatų taryba – vartotojų ir advokatų ginčus dėl teisminių paslaugų,

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba – ginčus visose kitose vartotojų teisių apsaugos srityse, kurios nepriskirtos kitų institucijų kompetencijai.

UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ vartojimo ginčų nagrinėjimo tvarka patalpinta bendrovės internetinėje svetainėje www.eku.lt


Atgal Spausdinimo versija