Naujienos
Kada pradėti šildymo sezoną

Kaip ir kiekvieną rudenį kyla diskusijos kada reikia pradėti šildymo sezoną. Į šią diskusiją įsijungė ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, kuri siūlys naują tvarką pagal kurią bus galima pradėti šildymo sezoną. Iki šiol šilumos tiekėjai turėjo vadovautis nustatyta tvarka ir įjungti šildymą, esant savivaldybės sprendimui dėl šildymo sezono pradžios. Yra numatyta pradėti šildymo sezoną kai tris paras iš eilės yra mažesnė vidutinė paros lauko temperatūra nei 10 laipsnių arba gyventojams surinkus daugiau kaip 50 proc. pritariančių parašų dėl ankstesnio šildymo pajungimo. Dar viena nuostata dėl šildymo nustatyta sanitarinės higienos normose, kad gyvenamosiose patalpose temperatūra turi būti ne mažesnė nei 18, o esant mažamečiams vaikams ne mažesnė nei 20 laipsnių. Kiekviena rudenį atvėsus ir esant drėgnesniam orui, butuose vyrauja žemesnė temperatūra nei numatyta sanitarinės higienos normose, todėl dauguma gyventojų pageidauja įjungti šildymą, nors lauke vyrauja aukštesnė vidutinė paros temperatūra nei 10 laipsnių. Praktika rodo, kad šie rodikliai ne visai teisingai apsprendžia šildymo sezono pradžią. Šiais metais šildymo sezonas visoje respublikoje prasidėjo gana anksti. Elektrėnų savivaldybėje pradėtas spalio 2 dieną. Vieni gyventojai pritarė tam, o kiti liko nusivylę dėl ankstyvos šildymo pradžios. Pateikiame ankstesnių metų šildymo pradžias: 2015 m. spalio 9 d., 2016 m.  spalio 7 d., 2017 m. spalio 9 d., 2018 m. spalio 8 d., 2019 m. spalio 2 d.

Kyla klausimas ar reikia bijoti pradėti šildyti anksčiau, kai butuose žemėja temperatūra ir dauguma gyventojų jungia elektrinius radiatorius. Bandom paanalizuoti kaip yra iš tikrųjų. Elektrėnų mieste jau 2008 metais buvo atliktos didelės investicijos, atnaujinant ir automatizuojant šilumos punktus daugiabučiuose  namuose, įdiegiant nuotolinį valdymą. Tai bendrovė padarė viena pirmųjų visoje respublikoje. Privalumai šios investicijos: 1) kadangi kiekvieno namo lauko pusėje yra įrengti davikliai, kurie jei temperatūra lauke yra didesnė nei 15 laipsnių, atjungia šildymą automatiškai; 2) šią automatizuotą šildymo sistemą seka ir kontroliuoja bendrovės darbuotojai – šilumininkai, kurie kompiuteryje gali matyti kiekvieno daugiabučio namo šilumos punkto parametrus. Vienas svarbiausių aspektų yra tai, kad norint užtikrinti tolygų viso daugiabučio namo šildymą,  užtikrinant ne mažesnį nei 18 laipsnių temperatūrą, yra gana sunku. Bendrovė reaguoja į gyventojų skambučius, bet kiekvienam bute tolygią temperatūrą palaikyti yra sunku. Dar daug daugiabučių yra nerenovuoti, šildymo sistemos pasenusios, nėra pilno subalansavimo šilumos tiekimo sistemoje. Gali pasidžiaugti renovuotų gyvenamųjų namų gyventojai, kurie šios problemos neturi. Kadangi kiekviename bute yra įrengti šilumos reguliavimo termostatai, gyventojai patys gali pasireguliuoti šilumos temperatūrą. Kokia išeitis, ji yra, net kelios. Pirma gera žinia, kad Aplinkos ministerija ruošia mažosios renovacijos tvarką, kurią kontroliuos būsto energijos taupymo agentūra (toliau- BETA). Šioje diskusijoje aktyviai dalyvauja ir UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“.  Vykdant mažąją renovaciją, būtų mažesnis ir greitesnis investicijos atsipirkimo laikas. Aišku, kiekviename daugiabutyje būtų skirtingas šilumos sutaupymas. Yra numatytos privalomos sąlygos: pirma, gyventojams reiktų pasirinkti šilumos punkto pilną ar dalinę renovaciją (kadangi  mūsų eksploatuojami šilumos punktai jau rekonstruoti, tai pakaktų ir dalinės), antra privaloma sąlyga yra viso namo šildymo sistemų pertvarkymas. Pertvarkius šildymo sistemas, pastačius butuose termostatus ir įrengus šilumos balansinius ventilius, galimas efektyvesnis šilumos sutaupymas. Mažajai renovacijai atlikti respublikoje yra numatyta skirti 5 mln. Eur. Gyventojams bus kompensuojama 30 proc. darbų vertės. Lauksime ir gyventojų pozityvaus požiūrio ir aktyvaus dalyvavimo šioje daugiabučių mažojoje renovacijoje.

Vertėtų paminėti apie išlaidas, kai nėra įjungtas šildymas ir daugelis gyventojų šildosi elektra, kurios kaina žymiai didesnė nei šilumos kaina. Jei paimtume atsitiktine seka kelis daugiabučius namus ir įvertintume kiek gyventojas turintis 60 kv. m. butą mokės už šilumos suvartojimą pvz. dvi savaites (nuo spalio 2 d. iki 15 d.) kai įjungė šildymą, o jei nebūtų įjungtas tai sutaupytų: Trakų g. 14 – 12,89 Eur.; Šviesos g. 6 – 17,95; Šarkinės g. 21 - 10,53 Eur.; Pergalės g. 51 – 13,38 Eur.; Draugystės g. 8 – 13,08 Eur. Palyginti išlaidas vertėtų tiems, kas šildytųsi pasijungę elektros prietaisus, kiek padidėtų jų elektros suvartojimas, įvertinant, kad elektros kaina yra 0,13 Eur/kWh, šilumos kaina spalio mėnesį – 0,0557 Eur/kWh. Dar svarbu įvertinti ir padidėjusį sergamumą kai butuose yra šaltoka ir šeima turi mažamečių vaikų.

                                                                

                                                                                                            UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“

 

Atgal Spausdinimo versija