Naujienos
Ministro Pirmininko S. Skvernelio kreipimasis

Brangūs Lietuvos žmonės,

kreipiuosi į Jus visam pasauliui susiduriant su koronaviruso pandemijos iššūkiu.

Atėjo metas, kai privalome imtis neatidėliotinų veiksmų. Negalime sau leisti atsainumo ir neatsakingumo.

Turime susivienyti ir daryti tai, kas privalu.

Kiekvienas iš mūsų.

Tik taip užkirsime kelią potencialiam viruso išplitimui mūsų šalyje. Kito būdo tiesiog nėra.

Prašau visų būti atsakingais piliečiais ir bendruomenės nariais. Turime pasirūpinti savo, savo vaikų, tėvų, artimųjų – ir visų kitų Lietuvos žmonių sveikata. Prašau Jūsų daryti tai, ką liepia medikai ir specialistai. Nerizikuokime.

Užtikrinu: Vyriausybė ir atsakingos institucijos deda visas reikiamas pastangas tam, kad koronaviruso plitimas būtų maksimaliai sumažintas.

Pavėluotos reakcijos kitose valstybėse rodo, kad reikia imtis veiksmų kuo skubiau.

Pirmieji Europos Sąjungoje paskelbėme ekstremaliąją situaciją, ėmėmės konkrečių veiksmų ir priemonių, stengiamės nuolat būti kovos su liga priešakyje.

Tai jau leido sumažinti pavojų ir grėsmes mūsų gyventojams. Tačiau šiandien to nebepakanka. Turime imtis naujų priemonių siekdami sumažinti kylantį pavojų.

Taip, kai kas galėtų jas pavadinti suvaržymais, tačiau jie nukreipti ne prieš žmones, verslą, valstybę – o prieš virusą.

Artimiausiomis savaitėmis turėsime išmokti gyventi kitaip. Prašau Jūsų supratimo.

Gerbiamieji žmonės,

šiandien, gavę ekspertų rekomendacijas ir nurodymus, Vyriausybėje priėmėme šiuos svarbius sprendimus:

Nuo rytojaus, kovo 13-osios, iki kovo 27 dienos šalyje draudžiami visi sporto, kultūros, laisvalaikio ir pramogų renginiai patalpose.

Lauko renginiai, kurių dalyvių skaičius neviršija 100 žmonių, galės vykti tik užtikrinus maksimalų dalyvių saugumą – higienos, atstumo ir kitus reikalavimus.

Taip pat draudžiamas kultūros, laisvalaikio, sporto įstaigų lankymas. Tokių įstaigų veikla leidžiama tiek, kiek ją įmanoma vykdyti nuotoliniu būdu.

Rytoj, penktadienį, rekomenduojame nebeleisti vaikų į švietimo įstaigas. Jeigu nėra galimybių rytoj likti su vaikais namuose, darželiai ir mokyklos privalės juos priimti ir užtikrinti saugų buvimą patalpose.

Nuo pirmadienio, kovo 16 dienos, privalomai nutraukiamas ugdymas darželiuose, mokyklose ir aukštojo mokslo įstaigose. Mokyklose bus naudojamos mokinių atostogos, o toliau prireikus bus užtikrintas mokymas nuotoliniu būdu.

Esant poreikiui su mažamečiu vaiku likti namuose ir neturint galimybių dirbti nuotoliniu būdu, vienam iš tėvų bus leidžiama gauti laikinojo nedarbingumo išmokas.

Tiesioginiai skrydžiai į Italiją ir susisiekimas su ja žemės transportu nutraukiami nuo rytojaus. Skrydžiai iš Italijos nutraukiami nuo kovo 16 dienos.

Virusui plintant, tokie pat ribojimai galimi ir kitoms šalims.

Visiems norintiems grįžti – ypač iš paveiktų valstybių – Užsienio reikalų ministerija suteiks pagalbą parvykti į Lietuvą.

Primygtinai rekomenduojame visiems atsisakyti kelionių į užsienio valstybes, ypač į Italiją, Prancūziją, Vokietiją, Ispaniją, Kiniją, Honkongą, Iraną, Pietų Korėją, Singapūrą ir Japoniją.

Jeigu grįžote iš šių šalių – privalote likite namie dvi savaites ir pranešti visuomenės sveikatos centrui apie savo grįžimą.

Tikiuosi, kad šios priemonės padės užkardyti ligos plitimą. Jos priimamos laikinai. Tačiau jeigu bus būtina – bus tęsiamos ir plečiamos.

Kiekvieno iš Jūsų nuoširdžiai prašau: būkite sąmoningi ir pasirūpinkite savo ir artimųjų saugumu.

Kreipiuosi į darbdavius – tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje – prašau pasirūpinti grįžusių ar kontaktus turėjusių darbuotojų saviizoliacijos laikymusi. Kiek tai įmanoma – sudaryti sąlygas dirbti nuotoliniu būdu. Ypač tiems, kurie turi mažamečių vaikų.

Jeigu tai bus neįmanoma, valstybė suteiks galimybę gauti laikinojo nedarbingumo garantijas ir taip apsaugoti save ir aplinkinius.

Jeigu Jūs ar Jūsų artimieji grįžo iš kelionės ir pasijutote blogai, nepulkite į ligonines. Skambinkite telefonu 112 ir informuokite apie savo būklę. Medikai ir specialistai pasakys, ką ir kaip daryti.

Nepamirškime: Lietuva yra tiek saugi, kiek kiekvienas iš mūsų rūpinamės savo ir artimųjų saugumu. Tiek sąmoninga, kiek esame sąmoningi kiekvienas. Plaukimės rankas, laikykimės atstumo ir vykdykime gydytojų nurodymus.

Gerbiamieji,

koronavirusas verčia mus sulėtinti gyvenimo tempą. Suprantu verslo bendruomenės baimes, suprantu daugybės versle dirbančių piliečių nuogąstavimus. Noriu užtikrinti, kad Vyriausybė jau ėmėsi veiksmų palaikydama Lietuvos ekonomiką, smulkųjį ir vidutinį verslą ir kiekvieną darbuotoją.

Valstybės finansų sistema yra visapusiškai pasirengusi būsimiems iššūkiams. Turime sukauptus rezervus ir fondus, kurie bus naudojimai kiek situacija to reikalaus.

Daviau pavedimą finansų ministrui kartu su finansų sektoriaus įmonėmis imtis konkrečių priemonių smulkaus ir vidutinio įmonių likvidumo palaikymui. Įstatymai jau numato galimybes atidėti mokesčių mokėjimą. Reaguosime į greitai kintančią situaciją ir prireikus ieškosime papildomų priemonių ir sprendimų.

Ypatingą dėmesį skirsime dirbančiųjų apsaugai ir jų garantijoms. Šiandien Seimui pateikėme papildomas priemones dėl dalinio darbo, nuotolinio darbo nustatymo dirbantiesiems, taip pat ir įspėtiems apie atleidimą, jei tokių atvejų atsirastų. Užtikrinsime jų sklandų veikimą.

Gerbiamieji žmonės,

šiandieninis virusas – didžiulis iššūkis, kurį mes įveiksime. Tai – galimybė parodyti, kad visų sutelktomis pastangomis jis yra sustabdomas.

Ačiū visiems, kas padeda ir prisideda. Ypatingas AČIŪ – medikams, pareigūnams, kariams, savanoriams ir kitiems, kurie stovi pirmosiose kovos su virusu fronto linijose.

Prisidėkime prie šių žmonių. Padėkime jiems savo atsakingumu.

Net ir mažiausiai rizikai čia – ne vieta.

Užtikrinu Jus – esame pasirengę ir visi kartu įveiksime šį iššūkį.

Ramybės ir susitelkimo visiems.

 

Šaltinis: https://ministraspirmininkas.lrv.lt/lt/naujienos/ministro-pirmininko-s-skvernelio-kreipimasis

Atgal Spausdinimo versija