Naujienos
V. Lukoševičius. Seime ruošiamas eksperimentas paneigs fizikos dėsnius daugiabučiuose

Seimo nariai–eksperimentatoriai vėl suabejojo fizikos dėsniais. Šiuo metu siūloma neapskaityti daugiabučių laiptinėse suvartojamos šilumos ir įtvirtinti teisę nuo centralizuoto šilumos tiekimo sistemos atsijungti ne pastatams, o atskiriems butams. Kur tai gali nuvesti?

Lietuvos šilumos ūkyje, kaip niekur kitur, politikai ar valdininkai mėgsta gausiai inicijuoti šilumos ūkio reformas, „pagerinimus“ ir įvairius eksperimentus. Šiems nepasiteisinus, kaltę įprasta suversti šilumininkams – „dėl visko kalti monopolistai“.

Nauja pagunda

Toks scenarijus laukia ir paties naujausio eksperimento, ruošiamo Seimo salėje. Čia pradėta nagrinėti Šilumos ūkio įstatymo pataisa, kuria siūloma butuose įrengtus šilumos skaitiklius laikyti atsiskaitomaisiais prietaisais. Tik jais užfiksuotą ir sunaudotą šilumos kiekį apmokėtų to buto savininkas, jeigu jis pageidauja.

 

Aiškinamajame rašte teigiama, kad taip siekiama aiškiai įtvirtinti vartotojo teisę atsijungti buto ar kitos patalpos šildymo įrenginius nuo centralizuoto šildymo sistemos ir pasirinkti kitą šildymo būdą, atliekant ne viso pastato rekonstrukciją, bet tik paprastą remontą.

 

Ar tikrai viskas taip paprasta?

 

Šilumos vartotojo noras turėti galimybę pačiam reguliuoti energijos vartojimą ir tik už šį kiekį mokėti yra puikiai suprantamas. Taip perkamos gamtinės dujos, elektra ir vanduo – produktai, kurie į vartojimo vietą patiekiami vamzdžiais ar kabeliais, tiksliai išmatuojant sunaudotos energijos ar medžiagos kiekį.

 


Plačiau skaitykite: www.delfi.lt


Atgal Spausdinimo versija