Naujienos
Tikrins šilumos tinklus

TIKRINS ŠILUMOS TINKLUS – GYVENTOJAI GALI PASTEBĖTI ŽALSVOS SPALVOS VANDENS NUTEKĖJIMĄ

Šilumos energiją Elektrėnų savivaldybės gyventojams ir įmonėms gaminanti „Lietuvos energijos gamyba“ nuo balandžio pradžios pradės diegti naują technologinę priemonę, skirtą galimų šilumos tinklų pratekėjimų stebėjimui. Šilumos tinklais tekantis vanduo bus dažomas specialiais aplinkai nekenksmingais dažais. Dėl to per artimiausią mėnesį termofikacinis vanduo nusidažys žalia spalva – beveik taip, kaip jau kelerius metus ankstyvą pavasarį Vilniuje nusidažo Vilnelės upė.


Šių veiksmų Bendrovė imasi siekdama identifikuoti nesandarias šilumos tinklo vietas. Tai padės nustatyti galimus karšto vandens patekimo į aplinką atvejus, sumažinti dėl termofikacinio vandens praradimo vykstant nuolatinei cirkuliacijai patiriamus šilumos nuostolius. Termofikacinis vanduo bus dažomas nuolat: išblukus spalvai, spalvinio pigmento bus įpilama iš naujo.


Vykdant šią priemonę žalios spalvos vandens teoriškai gali pasirodyti atviruose vandens telkiniuose (Elektrėnų ežere, link Kaišiadorių tekančioje Strėvos upėje), tačiau dėl to nereikėtų išsigąsti. Jei vanduo nutekėtų, aplinkai tai nepakenktų, o ir pats vandens spalvos pasikeitimas – trumpalaikis. Žalsvas vanduo gali pasirodyti pačioje šios priemonės įgyvendinimo pradžioje, kol išaiškės praleidimų vietos. Tokių atvejų greitai mažės, nes šilumos tinklų vandens nutekėjimo vietos bus surastos ir užsandarintos.


Jei paaiškės, kad nesandarios yra pastatų šildymo sistemos ar prie jų prijungti šilumos prietaisai, šilumos tinklų vanduo gali palikti žalius pėdsakus. Pastebėję žalios spalvos karšto vandens nutekėjimus pastatuose ar tuo atveju, jei žalsvas karštas vanduo pradėtų bėgti iš čiaupo, gyventojai neturėtų jo gerti ar naudoti maisto ruošimui ir turėtų nedelsdami apie tai informuoti savo šilumos tiekėją (avarinę tarnybą).


Analogiškas nesandarių šilumos tinklų vietų identifikavimo būdas taikomas daugelyje didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose. Tai padeda šilumos tinklus valdančioms įmonėms surasti pažeistas tinklo vietas bei operatyviai pašalinti defektus.


Panašiomis aplinkai nekenksmingomis šilumos tinklų dažymui naudojamomis priemonėmis jau kelerius metus kovo viduryje per nacionalinę airių Šv. Patriko šventę Vilniuje nudažoma Vilnelės upė. Tokios akcijos vyksta ir kituose pasaulio miestuose.


Apie planuojamą šios priemonės įgyvendinimą „Lietuvos energijos gamyba“ šilumos tiekėją UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ informavo vasario pabaigoje.

 

Daugiau informacijos:

Valentas Neviera, „Lietuvos energijos gamyba“, AB, Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas

Tel. 8 619 62019, el. paštas valentas.neviera@le.lt

Atgal Spausdinimo versija