Naujienos
BAIGIAMAS PIRMAS KONTEINERIŲ ŽENKLINIMO ETAPAS

UAB ,,Elektrėnų komunalinis ūkis“ darbuotojai nuo 2023 m. lapkričio iki 2024 m. vasario pabaigos aktyviai dalyvavo ženklinant atliekų konteinerius. Iš viso per kelis mėnesius 20 bendrovės darbuotojų suženklino apie 97 proc. (9915 vnt.) individualių atliekų konteinerių ir 100 proc. pusiau požeminių konteinerių (320 vnt.).

Tai labai geras rodiklis, vertinant tai, kad kitos savivaldybės panašaus rezultato siekė nuo 2022 m. rudens (virš 1,5 metų).

Žinoma, nebuvo apsieita be sunkumų. Teko konteinerius ženklinti ir žiemos sąlygomis, kai EKŪ automobiliai strigo pusnyse arba purve, kai nuo konteinerių paviršių tekdavo gremžti ledą, o sergančius EKŪ darbuotojus keisti sveikais. Ir nors Bendrovė nuolat skelbė visą informaciją rajoninėje spaudoje ir socialiniuose tinkluose, o gyventojai apie planuojamus darbus iš anksto būdavo įspėjami žinutėmis, tačiau pasitaikydavo nusivylimo akimirkų, kai EKŪ darbuotojai, įveikę keliasdešimt kilometrų, susidurdavo su gyventojų abejingumu, rasdavo neišstumtus konteinerius ir užrakintus vartus. Pasitaikydavo ir smulkių nesklandumų dėl namų valdų adresų ir GPS netikslumų, arba kai ženklintojai prie gyvenviečių daugiabučių rasdavo krūvon sustumtus konteinerius ir patiems reikėdavo nuspręsti kam kurie konteineriai priklauso, ir kokioms atliekoms jie yra skirti. Nelengviau buvo ir prie Elektrėnų m. daugiabučių namų, kai ženklintojai rasdavo automobiliais užstatytus privažiavimus prie konteinerių aikštelių, arba kai konteinerių metalas blokavo tvirtinamų RFID žymeklių elektromagnetinių duomenų nuskaitymą. Teko ne kartą skubiai kviestis TPS konsultantus ir reguliuoti ant šiukšliavežių įrengtas antenas bei programinę įrangą, patiems pasigaminti specialias tarpines, o RFID-us tvirtinti pragręžus metalą su kniedėmis, greta spręsti ir draudžiamų kelio ženklų atnaujinimo klausimus.

Šiai dienai jau dauguma Elektrėnų savivaldybės konteinerių yra suženklinta, o konteinerių RFID elektromagnetinių žymų duomenys suvesti į sistemą „ASMLIS“. Ši programa leis nuotoliniu būdu monitoruoti šiukšlių surinkimą ir apskaitą, pagal laiką, konteinerio unikalų kodą ir vietą. Pagal sistemoje sudarytus konteinerių tuštinimo maršrutus, numerius ir GPS koordinates bus galima užtikrinti atliekų išvežimo kokybę ir stebėti darbų eigą. Visi Bendrovės vairuotojai jau yra apmokyti kad darbo pradžioje turi aktyvuoti šiukšliavežių planšetėse įdiegtas programas ir stebėti ištuštinamų konteinerių atžymas. Ateityje vairuotojai planšetėse galės patys atlikti įrašus (pastabas) dėl laiku neišstumiamų konteinerių, dėl netinkamo šiukšlių turinio ar dėl nevietoje paliktų automobilių. Šiais atvejais pažeidėjų automobiliai bus fotografuojami, o visą medžiagą perduodama tolesniam tyrimui. Ateityje nesuženklinti ir laiku neišstumti konteineriai nebus aptarnaujami.

Bendrovės vadybininkai planuoja iki š. m. balandžio mėn. pabaigos užbaigti sudaryti šiukšlių surinkimo maršrutus. Šiame etape EKŪ vairuotojai turės priprasti, kad prieš pradedant darbus reikės ne tik užvesti automobilį, bet ir aktyvuoti planšetę. Tik tuomet įdiegta programa leis Bendrovės vadybininkams, konsultantams ir pakuočių organizacijoms nuotoliniu būdu vykdyti šiukšlių surinkimo monitoringą ir apskaitą, vertinti atliekų surinkimo grafikus, maršrutus ir EKŪ darbuotojų panaudojimo efektyvumą.

Planuojama, kad pasiekti konteinerių ženklinimo rezultatai ir į sistemą „ASMLIS“ įdiegti šiukšlių surinkimo maršrutai artimiausiu metu leis Bendrovės vadovams pradėti derybas su asociacija „GAMTOS ATEITIS“ ir viešąja įstaiga „Žaliasis taškas“ dėl pastoviosios Pakuočių atliekų tvarkymo organizavimo ir finansavimo sutarties pasirašymo. Pagal šią sutartį Elektrėnų savivaldybė vykdys Administratoriaus (kontrolieriaus) funkcijas.

Dėkojame Elektrėnų krašto seniūnams ir gyventojams už kantrybę, atsakomybę ir geranoriškumą.

 

UAB ,,Elektrėnų komunalinis ūkis“ administracijos informacija

 

Foto nuotraukos:

1. Pusiau požeminių konteinerių maršrutas

 

2. EKŪ transportas dalyvauja konteinerį ženklinime

 

3.1. ir 3.2. Suženklinti atliekų konteineriai (kuris geriau)

 

Atgal Spausdinimo versija